Suroviny:
800 g vepřové panenky,
sůl,
pepř mletý,
2 lžíce oleje,
3 lžíce másla,
600 g špenátu (nejlépe čerstvý, listový),
400 g listového těsta,
lžíce hladké mouky,
200 ml smetany na vaření,
2 lžíce nasekané petržele,
trochu hladké mouky na posypání válu,
vejce na potření
Postup:
Vepřovou panenku odblaníme, osolíme a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji. V čisté pánvi rozehřejeme lžíci másla, vložíme do ní dobře omytý špenát zbavený stonků a podusíme ho asi 3 minuty. Pak z něj v sítu vymačkáme přebytečnou tekutinu, osolíme a opepříme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a rozložíme na něj připravený špenát. Na něj položíme opečenou panenku a plát těsta srolujeme jako roládu. Přeneseme ji na plech vyložený papírem na pečení, potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Mezitím v kastrůlku rozehřejeme zbytek másla, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Do zbylého výpeku z panenky nalijeme smetanu a směs přivedeme k varu. vmícháme jíšku, omáčku osolíme, krátce povaříme a nakonec do ní vmícháme petrželku. Maso i s těstem nakrájíme na porce, upravíme je na talíře a podlijeme teplou omáčkou.